Halaman

Rabu, 9 April 2014

Cheese Bun (simple n easy)

belom di bakar
Bahan-bahan;

3 cwn tepung gandum
5 sudu besar susu tepung
1/4 cwn minyak (m.jagung / m.masak)
1/2 cawan gula pasir
1 sudu besar yeast kering(serbuk) - larutkan bersama gula, air suam dan yis
1/2 sudu teh garam
1 sudu teh baking powder
Air suam secukupnya (agak2 adunan xmelekat di tangan)

Cara-caranya ;

  1. Uli doh dengan mencampurkan semua bahan-bahan sehingga doh lembut dan elastic.
  2. Rehatkan doh sehingga naik 2x ganda. INGAT...semakin lama kita menguli doh, semakin baik roti kita nanti dengan tahap kelembutan serta gebu.
  3. Bila doh dah naik, bulatkan kecil2 (dalam besar buah langsat) buat sampai habis.
  4. Susun dalam loyang yg telah di griskan, jarakkan adunan supaya cukup ruang untuk adunan mengembang.
  5. Rehatkan doh lagi sekali, bagi naik 2x ganda or selama 2 jam.
  6. Panaskan oven ada 220-250c supaya roti xlambat masak dan keras. Sementara tu parutkan cheese @ bijan, Kelapa kering atau plain pon ok.
  7. Bakar adunan selama 10-15 min je. 

-------------------------------------------------------------------

SELAMAT MENCUBA

-------------------------------------------------------------------

Tiada ulasan: