belom di bakar |
3 cwn tepung gandum
5 sudu besar susu tepung
1/4 cwn minyak (m.jagung / m.masak)
1/2 cawan gula pasir
1 sudu besar yeast kering(serbuk) - larutkan bersama gula, air suam dan yis
1/2 sudu teh garam
1 sudu teh baking powder
Air suam secukupnya (agak2 adunan xmelekat di tangan)
Cara-caranya ;
- Uli doh dengan mencampurkan semua bahan-bahan sehingga doh lembut dan elastic.
- Rehatkan doh sehingga naik 2x ganda. INGAT...semakin lama kita menguli doh, semakin baik roti kita nanti dengan tahap kelembutan serta gebu.
- Bila doh dah naik, bulatkan kecil2 (dalam besar buah langsat) buat sampai habis.
- Susun dalam loyang yg telah di griskan, jarakkan adunan supaya cukup ruang untuk adunan mengembang.
- Rehatkan doh lagi sekali, bagi naik 2x ganda or selama 2 jam.
- Panaskan oven ada 220-250c supaya roti xlambat masak dan keras. Sementara tu parutkan cheese @ bijan, Kelapa kering atau plain pon ok.
- Bakar adunan selama 10-15 min je.
-------------------------------------------------------------------
SELAMAT MENCUBA
-------------------------------------------------------------------
Tiada ulasan:
Catat Ulasan